Steeds meer software en diensten worden geleverd als cloudtoepassing. Bij gemeenten is dit inmiddels al bijna 50%. Vaak betekent dit dat er nieuwe accounts worden aangemaakt, die vervolgens ook weer beheerd moeten worden. Het grote aantal cloud-toepassingen heeft ook meer veiligheidsrisico’s tot gevolg: wachtwoorden die niet complex genoeg zijn bijvoorbeeld. Of onduidelijkheid bij de eindgebruiker over het gebruik van multifactor authenticatie. Het kan ook eenvoudiger. Bij de aanvullende govroam-diensten is het beheer van die accounts én het gebruiksgemak voor de eindgebruiker goed geregeld met onze nieuwste bouwsteen govconext. De eindgebruiker kon al eenvoudig met het account van de eigen organisatie bij getgovroam en govguest inloggen. Maar daarvoor moest de technisch beheerder eerst nog een koppeling maken per individuele dienst. Nu kan dat met één koppeling: naar govconext!
Meer voordelen govconext
Beheer en gebruiksgemak zijn niet de enige pluspunten van govconext. Wanneer een eindgebruiker uit dienst gaat, wordt de toegang tot zijn account meteen geblokkeerd. Wel zo veilig. Daarnaast is het een belangrijke stap in de privacybescherming van de gebruiker. Eindgebruikers kunnen precies zien welke gegevens (‘attributen’) worden uitgewisseld en hiervoor expliciet goedkeuring geven of deze intrekken (‘consent’).
Proven technology
govconext is de overheidsimplementatie van de OpenConext software die onder de naam SURFconext al vele jaren gebruikt wordt door onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Inmiddels worden door deze dienst in Nederland ca. 250 miljoen authenticaties per jaar verwerkt. Ook de rijksoverheid gebruikt deze software.
govconext is Nederlands
Goed om te weten: govconext is onafhankelijk van ‘big-tech’. De dienst is in Nederland ontwikkeld en wordt verzorgd door onze Nederlandse stichting vanuit Nederlandse datacentra. Daarnaast is govconext gebaseerd op open source software en gefinancierd met publiek geld. Dit sluit aan op het overheidsbeleid om zoveel mogelijk gebruik te maken van open source.