BinnenlandsBestuur | 8 oktober 2013 | Freek Blankena
Als ambtenaar op elke overheidslocatie draadloos inloggen zonder steeds om een inlogcode te hoeven vragen. Met het binnenkort te presenteren govroam zou het kunnen.
Onderwijs doet het al
Govroam is gemodelleerd naar het bestaande eduroam, een manier om inmiddels tien miljoen studenten automatisch gebruik te laten maken van wifi-netwerken in alle aangesloten onderwijsinstellingen in Nederland en 37 andere landen. Onderwijsdienstverlener Surfnet bedacht het en is nu ook betrokken bij govroam.
Eén keer aanmelden
Bij eduroam moeten studenten en onderwijsmedewerkers zich eenmalig aanmelden en kunnen ze vervolgens in alle deelnemende onderwijsinstellingen meteen draadloos online zogauw ze hun notebook openklappen of hun tablet aanzetten. Op dat moment worden een gebruikersnaam en wachtwoord automatisch gecontroleerd binnen hun eigen onderwijsinstelling. Al naar gelang de toegekende rechten hebben ze ook toegang tot (delen van) het lokale netwerk.
Geen administratie nodig
Paul Francissen van Envolve deed in opdracht van de gemeente Deventer onderzoek naar een mogelijke ambtenarenvariant van eduroam en ziet voordelen. “Een voordeel is dat de gebruiker niet steeds rond hoeft te vragen naar een beschikbaar wifi-netwerk”, zegt Francissen. “Daarnaast is het veiliger. Een instelling weet meteen wie er op het netwerk zit en hoeft daar geen kostbare administratie over bij te houden. En je kunt gebruikers ook bepaalde rechten toekennen, zoals kunnen printen op de lokale printer.”
Steeds meer samenwerken
Met het gegeven dat overheden – met name gemeenten – steeds meer samenwerken, wordt het ‘naadloos draadloos’ gaan een stuk belangrijker, denkt Francissen. “Je ziet steeds meer ambtenaren die bij elkaar op bezoek komen met laptop of tablet.” Maar het succes van govroam zal afhangen van een kritische massa die bij eduroam wel is bereikt. Vooralsnog is het niet zover. “We zitten nu in de haalbaarheidsfase. We kijken wat er nodig is en we gaan een nationale govroam-server neerzetten, met behulp van Surfnet.”
Weinig investeringen
Vervolgens is het aan alle overheidsinstellingen om mee te doen en dat hoeft volgens Francissen helemaal niet veel te kosten. Wat technische aanpassingen zijn wel nodig; de routers moeten bijvoorbeeld een andere naam (‘SSID’) krijgen om in het govroam-netwerk te kunnen worden opgenomen: ‘govroam’. Hij kan zich niet voorstellen waarom het geen succes zou worden als dat in het onderwijs ook het geval is. Govroam wordt op 30 oktober als digitale innovatie gepresenteerd op het eerste Digitale Agenda Congres in Eindhoven.