Als je onderweg online wilt, lijkt ‘toegang’ vaak belangrijker dan ‘veilig toegang’. Ik spreek uit eigen ervaring: ook ik was me niet altijd bewust van de risico’s. Kreeg ik een aantal jaren geleden onderweg internet aangeboden – in de trein, op een terras of op een willekeurige werklocatie – was dat qua veiligheid voor mij ‘goed genoeg’. Inmiddels weet ik als medewerker van govroam beter en heb ik meer aandacht voor de risico’s van argeloos online gaan. Ik ben alert op veiligheid, om te zorgen dat ik virussen en hackers niet binnen laat en voorkom dat er ‘mee-kijkers’ zijn tijdens mijn werk.
Vertrouwen of controle?
Een van de eerste risico’s die je tegenkomt als je inlogt op wifi is onveilige wifi. Ga je met wifi via je eigen vertrouwde organisatie-omgeving het netwerk op, dan gaat dit meestal via een proxy. Maar wat is het gevaar dat de proxy kan meelezen wát er wordt verstuurd? Mogen we vertrouwen op de claim dat je via de proxy veilig online kunt?
Als je op het eigen netwerk van jouw organisatie werkt, is dat al goed gecontroleerd en ingeregeld door de IT-afdeling. Bedenk wel dat de proxy van je werkgever ook kan meekijken als je websites privé bezoekt en daar ook je logingegevens van kan zien. Door de manier waarop dit is ingericht merk je hier niets van. Maar werken vanaf andere netwerken is een potentieel kwetsbare aangegelegenheid. Je krijgt dan een pop-up met de vraag of je het ‘nieuwe’ certificaat van je e-mailserver of de website die je bezoekt wilt vertrouwen. Als je dat toestaat, weet dan dat de organisatie die het wifi-netwerk aanbiedt mee kan kijken. Het is dan veel veiliger om gebruik te maken van een VPN-oplossing voor alle applicaties en communicatie over het netwerk.
Zelf wacht ik niet meer af welke veiligheidsmaatregelen mij door derden worden aangeboden, maar neem ik zelf mijn verantwoordelijkheid. Door bijvoorbeeld regelmatig de nieuwste updates te installeren en mijn netwerkveiligheid te toetsen bij de specialisten van govroam. Maar vooral door alert te zijn op waar en hoe ik gebruik maak van de netwerken op de locaties waar geen govroam wordt aangeboden.
govroam diensten
govroam biedt een aantal handige diensten voor veilig online, ook onderweg. getgovroam helpt bijvoorbeeld om veilig te onboarden en als er geen govroam beschikbaar is zorg ik er altijd voor dat ik met govVPN een veilige verbinding opzet. Maakt u al gebruik van govroam? Dan bieden wij u kostenloos onze diensten getgovroam, govguest of goVPN. Meer weten, kijk dan op de website of neem contact op met mij, Frits Kuus. Ik help u graag (veilig) verder. Stay safe!